Magunkról

“We fill in the GAPS.”

Alapítvány

Az Alapítványnál minden nap azért dolgozunk, hogy minél több gyermeknek és családnak biztosíthatsuk a fejlődés lehetőségét. Segítünk a gyermekeknek felfedezni tehetségüket, kibontakoztatni képességeiket, megmutatni személyéségüket hogy minél önálóbb életet élhessenek.

Ujhelyi-Illés Orsolya

Több mint 15 éve foglalkozom az alkalmazott viselkedéselemzéssel (azaz ABA-vel): 2009-től kezdve először mint érintett szülő, saját autizmussal élő gyermekem fejlesztésére koncentráltam, majd az eredményeket látva úgy döntöttem, hogy megszerzem a nemzetközi képesítést, hogy mások számára is elérhetővé tegyem ezt a rendkívül hatékony, bizonyított eljárásokon alapuló fejlesztési lehetőséget. (BCaBA 2015, BCBA fokozat 2019)

Nap mint nap azon dolgozom, hogy minél több érintett gyermek és család léphessen a látványos fejlődés útjára és minél több gyermek számára biztosítsuk a lehetőséget arra, hogy kibontakoztathassa képességeit, megmutathassa személyiségét és minél teljesebb, önállóbb életet élhessen. Ennek érdekében a családokkal való munkán túl oktatóként is dolgozom: egyetemi oktatóként a Debreceni Egyetemen indított Nemzetközi Viselkedés Konzultáns képzés szakmai tárgyaiért felelek, tanítok az ELTE PPK képzésén, valamint akkreditált pedagógus továbbképzéseket és ABA Technikus képzéseket is tartok. Az alapítványi munkán belül sikeres pályázatainknak köszönhetően több száz érintett szülőnek és pedagógusnak biztosítottunk már alapszintű ABA képzéseket és tematikus előadásokat térítésmentesen az évek során, melyek szakmai kidolgozásáért és lebonyolításáért is én felelek. 

A témáról írt kiadványaim letölthető formában is elérhetőek: Az alkalmazott viselkedéselemzés alapelveit és szemléletét bemutató “A motivált tanulás titka” című kiadvány a letölthető innen, míg az ABA eszközeiről az inkluzív nevelés támogatásában itt olvashatnak magyarul. 

Csernák Eszter

Viselkedéselemző/ Pszichológus hallgató, Mozgásfejlesztő 

A pszichológia tanulmányaimat 2017-ben kezdtem meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán és már a kezdetektől fogva az volt a célom, hogy egyszer gyermekekkel foglalkozhassak. Ebből kifolyólag az egyetemi éveim során aktívan kerestem a lehetőségeket arra, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezhessek ezen a területen. Így ismerkedtem meg az ABA módszerével is. Amikor az alapképzés utolsó évében jártam, a GAPS alapítványon keresztül lehetőségem volt pedagógiai asszisztensként segíteni egy autizmussal érintett kisfiú óvodai beilleszkedését, ami mind szakmailag, mind pedig emberileg nagyon sokat adott nekem. Ezt követően 2020 nyarán pedig részt vettem a Kis Lépések Alapítvány ABA Terapeuta képzésén, ahol még jobban elmélyíthettem az ABA-vel kapcsolatos tudásomat és megismerkedhettem az ABA-ben használt egyéni tanítási módszerekkel is. A Kis Lépések Alapítványnál egyéni, illetve csoportos foglalkozások megtartásába is besegítettem. 

2020 őszén a tanulmányaimat Tanácsadás- és Iskolapszichológia specializáción folytattam tovább, továbbra is az ELTE-n, 2021-ben pedig az Alapozó terápiák alapítvány képzését elvégezve, alapozó mozgásfejlesztő lettem. 

Ha a gyermekek segítéséről, fejlesztéséről van szó, akkor leginkább a holisztikus megközelítésekben hiszek, azaz abban, hogy egy-egy problémát több különböző irányból is érdemes megvizsgálni és megtámogatni, éppen ezért tudok azonosulni a GAPS alapítvány által képviselt értékekkel is – hiszen itt egyaránt foglalkozunk a viselkedésproblémák testi, illetve lelki okaival, és nem csak az egyén, hanem a család és az iskolai környezet felmérése és támogatása is egyaránt helyet kap a munkánk során. 

A munkám során már számos alkalommal volt szerencsém végig kísérni a folyamatot, amikor egy gyermek az őt körülvevő szeretet és támogatás, illetve a szülők és szakemberek kitartó munkája hatására szépen elkezdett kibontakozni, kiteljesedni és egy boldogabb gyermekkor felé vette az irányt. Szeretnék minél több család mellett ott lenni ebben a folyamatban és támogatást nyújtani, hogy ők is megtapasztalhassák ezt az örömöt!

Herman Alexandra

Herman Alexandra vagyok, pszichológus és nemzetközileg képesített alkalmazott viselkedéselemző (BCBA©, IBA®). Több, mint 10 éve foglalkozom az Alkalmazott Viselkedéselemzés módszertanával. Második diplomámat az angliai Bangor University-n szereztem az ABA mester képzésen, majd, hazaköltözésünk után, 2018-ban megszereztem a BCBA© képesítést. 

Pályámat autizmussal élő gyermekek fejlesztésével és szüleik megsegítésével kezdtem, majd ABA konzultánsként foglalkoztam gyermekek iskolai integrációjának megsegítésével, valamint szülő-és szakember képzéssel és tanácsadással. Az alapítástól kezdve dolgozom együtt Ujhelyi-Illés Orsolyával, az Alapítvány elnökével.

Az utóbbi években egyetemi oktatóként, valamint szupervizorként és trénerként dolgozom. A Magyar Alkalmazott Viselkedéselemzés Egyesület jelenlegi elnökeként személyes küldetésemnek tekintem az ABA magyarországi disszeminációjának koordinálását.

Szívügyem, hogy ez a fantasztikus módszertan a lehető legtöbb szülő és szakember számára ismert és elérhető lehessen.

Éves beszámolók

Alapítványunk online elérhető éves beszámolói a következő linkeken tekinthetők meg:

Nézze meg szolgáltatásainkat

Ismerkedjen meg szolgáltatásainkkal, tájékozódjon megbízható forrásból a témában, találja meg az Önnek és gyermekének leginkább megfelelő módszert.